Lovable Remains

Reuse and [Re]writing

01 X INFO

AUTHORS:
PLACE: Milano, Italy
YEAR: 2018
STATUS: Unbuilt
INSTAGRAM [1]: @emme.pozzi
INSTAGRAM [2]: @giulia.spezia
INSTAGRAM [3]: @francescaubizzoni

02 X DESCRIPTION

Planning a building, [Re]writing a building. This is the main theme of our project.

The building we have chosen is now a frame, it was built in the 80s and it is located in the South outskirts of Milan [45.427287, 9.197276]. It was planned to create a commercial area surrounded by a green area. Our building is like a limit between city and fields. This limit is very well visible. The idea of its new function, or better [Re]writing, comes from the first “meeting” with the building itself: the inspection. In this first phase the building is a frame characterised by unnatural essentiality and rigidity. This building must rise again. This is the reason why we have planned a resurrection of it which could happen only by giving a new function to it: the function of cemetery.

Only a frame of beams and pillars could host dead people forever. Starting from 18th century the cemetery had a very important function in the city, it was a dynamic constituent of the urban network. After this period a break happened: the cemetery became more and more isolated and left out of the walls of the city. Nowadays the situation is completely different: the city, which is Milan in our case study, is now absorbing cemeteries. Our project focuses on the statement that the cemetery is part of the city, it is protected and intimate, but dynamic at the same time.

This building is in between two completely different worlds (it is like a sign of fate): human world and nature. This building has been realised only though symmetries and rigidity and it refers to similar architectures like “Il Cubo” by Aldo Rossi or the enlargement of Voghera cemetery planned by Monestiroli, in which the main focus in not death in itself, but the sense of separation that death provokes. As a consequence, this building could rise again only as a cemetery.

On the bottom right you can see the elementary building layout as it is at the present time. It has a rigid system, which comes only from symmetries, and it is compared to more famous models of cemetery.

Collage of the project. Here you can see the present time building and a woman who is walking holding a bunch of flowers. This picture represents the ambiguity of the project; we are not supposed to know if the flowers are for the building which has stopped living or for one of her dead relatives who has found rest in the cemetery.

The planning of the building has some fundamental values which correspond to 4 different themes:

The fence, which is a big sloping wall, it surrounds the building and it is rotated compared to the axis of symmetry; it creates new areas.

The path, which is a big ramp located in the middle of the building; it leads to each floor and it connects each floor to all the others. It represents the processional path we usually walk during funerals.

The intimacy which is given by the sloping line and characterises the fence and the burial recesses; it comes from an in-depth study on planning solutions realised by Scarpa in his project of Brion’s tomb.

The cloth. Its matter allows to realize a ground floor which includes two leave rooms; these two are fleeting and unreal rooms in which we become estranged with the rest of the world.

03 X SUGGESTIONS AND TECHNICAL DRAWINGS

Below, a roundup of other suggestions of the building, correlated with explanatory technical drawings. In order: the basement, the waiting room, the funeral home, the garden, the burial recess, the ossuary.

04 X ABOUT

Not available yet.



Leave a Reply

Your email address will not be published.